Mere søvn giver bedre resultater

baby-2032302_1280.jpg

Søvn er en af de mest undervurderede ting i vores liv, som vi generelt set ikke tillægger den værdi, som vi burde. Vi har jo kun 24 timer til at nå alt det vi gerne vil, og ”vi kan sove når vi bliver gamle”. Søvnen bliver ofte den tid, vi skærer i, når vi gerne vil nå mere – men faktisk har det lige den modsatte effekt. Når vi ikke har fået nok søvn bliver vi mindre produktive i de timer vi er vågne, så selvom vi bruger flere timer på arbejdet, så får vi bare lavet mindre.

Mange tænker, at søvnen er ”spild af tid”, men der sker faktisk utroligt mange vigtige ting mens vi sover. Der foregår blandt andet en masse neurologiske aktiviteter, hjernen bliver gennemskyllet og renset for affaldsstoffer, søvnen styrker og forbedre hukommelsen og de kognitive processer. Faktisk vil den rette mængde søvn forbedre hvert eneste sekund i vores vågne liv.[1]

Allerede efter en kort periode med søvnproblemer, begynder det at have en kraftig påvirkning af din dagligdag. Effekten af dårlig eller mangel på søvn er enorm. Det giver større risiko for diabetes 2, hjerte- karsygdomme, blodpropper, overvægt, stress, angst og depression. Søvnmangel er forbundet med, især for kvinder, større psykologisk ustabilitet og større følelse af fjendtlighed, depression og vrede[2].

Søvnmangel går også ud over vores mentale og sociale evner. Vi får svære ved at koncentrerer os, vi bliver følelsesmæssige ustabile, hukommelsen svigter, vores evne til at løse problemer bliver udfordret, vi bliver mere fraværende og mister hurtigere temperamentet.

På blot to uger med seks timers søvn pr. nat, bliver vores performance nedsat til samme niveau som en, der ikke har sovet i 24 timer. Det er ikke for sjov at frarøvelse af søvn er en brugt toturmetode.


Får du nok søvn?

Største delen af den voksne befolkning i Danmark får ikke nok søvn. De fleste har brug for 7-9 timers søvn hver nat. Og ja, der er et par procenter, som grundet genetiske udsving, kan nøjes med mindre, men for 95% af befolkningen så de have 7-9 timer. Det vigtige er, at du finder ud af, hvor meget du skal have for at fungere godt. For de fleste er det flere timer end de regner med.



Smart phones er ikke smarte, når du skal sove

En af grundende til, at vi oplever dårlig søvn er, at vi fylder soveværelset og sovetiden med lysende og blinkende apparater som TV, alarmklokker, tablets og telefoner, så vi kan være ”på”, tjekke mails og SMS, binge watche serier etc., men det giver virkelige dårlige betingelser for at geare ned. De aktiverer alle hjernen, og deres blå lys signalerer til hjernen, at den ikke skal sove ­– tværtimod.

Ligesom børn har godt af faste sengetider, så har voksne det også. Hvis du går i seng på samme tidspunkt hver aften, så vil du efter en periode vågne op på samme tid hver morgen, fordi din krop vil indstille sig. Når du har regelmæssige sovetider, så har kroppen også nemmere ved at indstille sig på at den skal sove. Så falder du nemmere i søvn.

Den sidste time før sovetid, er det en god idé at ”tulle” lidt rundt, lytte til radio eller stille musik, læse en bog og i den dur. Så hjælper du kroppen på vej til en god nat søvn.

Så er der vel ikke meget andet at sige end …

God nat og sov godt!

Kh Maj

PS: Jeg kan anbefale at læse Ariana Huffington’s bog “Søvnrevolutionen”. Så får du de tørre fakta om søvn, og hvad manglen på god søvn gør ved dig. Du kan købe den her.
.

.
.
.

.

.

.

[1] The Sleep Revolution – transforming your life, one night at a time, Arianna Huffington (WH Allen, Penguin Random House, 2016)

[2] Edward Suarez from Duke Medical Center. The Sleep Revolution – transforming your life, one night at a time, Arianna Huffington (WH Allen, Penguin Random House, 2016.